Thursday, August 27, 2009

Hukuman sebat ke atas peminum arak


Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing. Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya � kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 � 80 rotan jumlahnya.

Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak. Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi. Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam.

Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan. Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam. Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam.

Haramnya arak adalah tidak mengira tempat � samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri. Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya � adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi !

Sumber: HarakahDaily.net

3 comments:

 1. salam akhi

  saya sependapat dengan apa yang sdr katakan itu..sesungguhnya hukum dunia tak sama dengan hukum Allah swt di akhirat kelak..maha besar Allah dengan segalanya yang ada di langit dan di bumi.

  marilah kita bersama bertaubat dengan sebenar benar taubat, kerna hukum Allah swt maha dasyat kepada orang yang enggan bertaubat dengan kesalahan yang lampau. maha suci Allah yang maha pengasih dan penyayang.

  ReplyDelete
 2. Wslm akhi,

  Syukran 4 the respon,sesungguhnya jika kita mengambil dan mengikut panduan yang telah disediakan Tuhan,kita pasti tidak akan melakukan perkara yg bertentangan dengan syariat Allah.Ketahuilah bahawa Allah mengetahui apa yang baik untuk manusia kerana Dia yang menciptakan semua makhluk yg ada dlm bumi ini.

  ReplyDelete
 3. salam akhi

  seperti mana yg kita ketahui, negara telah di gempar kan oleh hukuman sebat terhadap pesalah perempuan yang meminum arak, adakah wajar hukuman itu di jatuhkan kepadanya atau pun tidak.

  kalau melihat respon orang ramai, sebahagian tidak setuju dengan hukuman itu. sesungguhnya hukuman Allah swt lebih dasyat dari semua hukuman yang di buat oleh manusia..

  ReplyDelete

Comment here...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails